Подмяната на спирачните накладки се счита за рутинна дейност при техническото обслужване на моторните превозни средства.

Това на пръв поглед елементарно действие обаче е съпроводено от редица детайли, които могат да ви изиграят лоша шега. Сред най-пренебрегваните сред тях са почистването и обезмасляването на главините и спирачните дискове.

Защо е важно да се убедите, че са отстранени всички смазочни материали от главините и дисковете?

По време на работата им, върху главините и спирачните дискове често попадат различни химикали и смазочни материали (новите дискове задължително имат консервационна смазка). Различните субстанции лесно се абсорбират от спирачните накладки, което намалява спирачната им ефективност и значително увеличава спирачния път.

За да не се стига до подобни рискове, можете да използвате широка гама от специални аерозоли за обезмасляване.

Инсталирането на спирачните накладки също трябва да получи съответното внимание. Препоръчително е на задната им страна да бъде нанесена специална топлоустойчива паста или покритие от медна грес, които съществено ще намалят нивата на шум и хидравличното и температурно натоварване на спирачния апарат.

За съжаление горните процедури често се пренебрегват от начинаещите майстори (а понякога и от опитните им колеги), поради което е важно да се следи за извършените дейности в процеса на обслужване на спирачния апарат. За да работи оптимално е препоръчително почистване и смазване на водачите и останалите елементи на спирачната система, с което ще се удължи нейния живот и повишат нивата на сигурност при експлоатацията на превозното средство.