Малко известен факт е, че ако охладителната течност на вашия автомобил се състои от 100 % антифриз, то вие не сте постигнали оптималните параметри на охладителната течност при отрицателни и положителни температури.

Водата притежава по-добри свойства при отвеждане на температурата от двигателя, но замръзва при отрицателни температури и причинява корозия. От своя страна антифризът притежава антикорозионни свойства, по-ниска точка на замръзване, но по-висока точка на кипене от водата.

Но каква е правилната пропорция вода-антифриз и защо трябва да използвате комбинация между двата флуида?

Съотношението между двете течности следва да бъде съобразено най-вече със средните стойности на годишните температури. За климат с преобладаващи положителни градуси е най-практично съотношение от 30% антифриз и 70% вода. При отрицателни температури през по-голямата част от годината е по-подходящо съотношение близко до 60% антифриз и 40% вода. Съдържание на приблизително 50/50 от двете течности са най-удачни за умерен климат, като в този случай течността замръзва при около -37,2 °C и кипи при около 106,1 °C.

Важно е да се отбележи, че е за предпочитане да избягвате употребата на чешмяна вода, поради високите ѝ корозионни свойства и минерализация, а да използвате чиста дестилирана вода.

С тази малка корекция на съдържанието на охладителната течност Вие  постигате оптимална защита на вашия двигател от зловредни влияния и критични температурни стойности.